Бізнес план кафе - зразок українською

Відкрити своє кафе мріє кожен третій підприємець. І це не дивно, оскільки своє кафе - це дуже цікавий та рентабельний бізнес.

Щомісяця з'являються десятки нових офісів, будуються величезні бізнес-центри, здаються торгові площі. Офісні співробітники щодня потребують вирішення проблеми з харчуванням. Організація кафе є прибутковим і перспективним видом бізнесу. А маючи на руках бізнес-план відкриття кафе, відразу стає ясно що і як потрібно робити.

Кафе - це місце для зустрічей з друзями, для проведення переговорів та романтичних побачень. Все більше споживачів готові платити за цю послугу. Саме тому нові кафе, кав'ярні, піцерії та ресторанчики ростуть на кожному кроці як гриби після дощу.

Перш ніж відкрити заклад, треба мати уявлення про те, як скласти бізнес план кафе.

Тип кафе та місце розташування

Почнемо з найважливішого - визначимося з сегментом ринку. Ви можете відкрити кафе:

  • Елітного типу
  • Кафе для середнього класу
  • Вечірнє кафе і т.д.

Якщо ви хочете відкрити кафе для середнього класу, воно буде розраховано на широку аудиторію. Це кафе демократичного типу. Такі заклади можуть розташовуватися в людному місці. Центр - не обов'язково найбільш прибуткове місце, відмінна ділянка - неподалік від офісних будівель і бізнес-зони.

На прибуток буде впливати наявність зручних транспортних під'їздів та парковки перед кафе. Кафе поруч із жвавим шосе розташовувати небажано, адже це місце для відпочинку відвідувачів, суєта і шум вулиць швидше буде мінусом,ніж плюсом.

Аналіз конкурентів і робота над помилками в бізнес плані

Бізнес-план відкриття кафе передбачає детальну характеристику ринку подібних закладів даного населеного пункту, слід встановити рівень конкуренції, виявити помилки і найменші недоліки конкурентів, щоб не допустити їх в своєму бізнесі.

Коли ви продумає всі нюанси розташування закладу, можна переходити до опису підприємства. Продумайте, який місткістю буде зал, який час роботи закладу буде оптимальним, наприклад, з 8.00 до 00.00, або з 10.00 до 02.00.

Продумайте про основні послуги вашого кафе, яку кухню ви будете пропонувати:

  • Національну
  • Європейську
  • Східну
  • Змішаного типу

Вибір приміщення для кафе

Приміщення може бути взято в оренду, куплено або збудовано. Все залежить від наявності коштів, бажання та часу, що є в розпорядженні бізнесмена. Варто враховувати, що площа кафе повинна бути узгоджена з вимогами законодавства на місцевому рівні. Наприклад, ви можете вибрати кафе на 50 посадочних місць на площі 280 квадратних метрів.

Назва та інтер'єр кафетерію

Ретельно продумайте дизайн вашого приміщення, від цього також залежить, чи сподобається кафе аудиторії. Можливо, ви захочете влаштувати тематичний заклад, кафе-бар, піцерію, суші-бар, кав'ярню або дитяче кафе. Варто бути в курсі подій - ознайомтеся з пропозиціями конкурентів у вашому сегменті. Це дозволить вибрати унікальний дизайн меблів, самого приміщення, вибрати незвичайний спосіб обслуговування.

Бажано, щоб назва закладу і його дизайн якось співвідносилися один з одним. Інтер'єр повинен відображати концепцію кафе. Найкраще придумати свою власну «фішку», що зробить вас впізнаваним на ринку та приверне потенційних клієнтів.

Зверніться до дизайнерів, флористів, оформлювачів, якщо у вас є на це достатньо коштів. Один секрет - живі квіти на столиках завжди привернуть увагу відвідувачів. Недорого і безпрограшно.

Природно дизайн інтер'єру кафе повинен відповідати обраній вами спрямованості, ось кілька варіантів:

Традиційне кафе

Столики стоять рядами, можливо поєднання зони зі столиками і окремо зони з диванчиками. Обслуговування офіціантами. Ціни вище середнього. Цей формат часто застосовується для організації кав'ярень. У меню кав'ярні - кава, какао,гарячий шоколад, великий вибір десертів.

Руський формат

В меню алкогольні напої, салати і другі страви. Кафе нагадує ресторан своїм широким асортиментом страв та міцних напоїв. Формат затребуваний і актуальний.

Фаст-фуд

Бізнес-план кафе швидкого харчування - окрема тема, адже самообслуговування заощаджує досить коштів на персонал. Формат кафе передбачає «їжу на бігу», посуд одноразовий, їжа готується в найкоротші терміни. На стоянках, вокзалах, в зоні громадського харчування супермаркетів такий формат кафе користується широким попитом.

Бізнес план кафе - Встановлення обладнання

Як тільки ви визначитеся з тематичністю і загальною спрямованістю вашого закладу, можете починати установку виробничого обладнання та його монтаж. Розробка бізнес-плану кафе передбачає детальне охоплення всіх деталей.

Для звичайного кафе знадобляться:

  1. Плити
  2. Гриль
  3. Жарові й варильні шафи
  4. Мийки
  5. Холодильники
  6. Посуд
  7. Виробничі столи
  8. Столики для відвідувачів
  9. Стільці і т.д.

Устаткування для приготування їжі повинно бути якісним і зручним, найкраще віддати перевагу імпортному виробнику.

Підбираємо кваліфікований персонал

Коли всі перераховані вище пункти будуть реалізовані, необхідно приступати до пошуку персоналу. Взаємозамінність - найважливіший фактор при виборі та найманні персоналу для кафе. Ризиковано наймати тільки одного-двох досвідчених офіціантів, а інших працівників зовсім без кваліфікації. Якщо ви припускаєте роботу в дві зміни для середнього кафе знадобиться 2-4 кухарі, 2 адміністратора, 6-8 чоловік офіціантів, 2 бармена, 24 людини підсобних робітників.

Запорука процвітання будь-якого кафе - професіоналізм, культура і кваліфікація персоналу закладу. Ви можете звернутися в професійне агентство, яке допоможе підшукати вам кваліфікованих співробітників або зайнятися пошуками самостійно.

Все залежить від наявності у вас часу і коштів. складання бізнес-плану передбачає обговорення зарплат співробітників. Вам слід підготуватися до того, що доведеться виплачувати зарплату щомісячно, а також проводити відрахування в соцфонди. Ці статті витрат стануть постійними.

Зверніть увагу на систему оподаткування, при правильному виборі ці витрати знизять загальну базу оподаткування.

Детально опрацьовуємо меню кафе

Наступний пункт бізнес-плану організації кафе - детальне опрацювання меню. У відвідувачів вашого закладу повинен бути досить широкий вибір. У кожного вашого клієнта повинна бути можливість вибрати блюдо по своєму смаку. Меню повинно бути різноманітним, в ідеалі в ньому мають бути присутні перші та другі страви, страви національної, європейської та східної кухні і т.д.

Вам необхідно подбати про постачальників сировини, найкраще використовувати перевірені варіанти, відмовитися від випадкових закупівель, адже від якості продуктів залежить імідж вашого закладу. Від формату вашого бізнесу залежить яку накрутку ви будете робити на страви, скільки відсотків буде становити обслуговування. Вечірньої пори обслуговування буде складати, наприклад, не 15, а 20 відсотків, якщо ви пропонуєте вашим відвідувачам живу музику.

Реклама у бізнес-плані кафе

Як би вам не хотілося, але доведеться якусь частину грошей витратити на рекламу і піар, так що обов'язково включайте цю статтю витрат в ваш бізнес-план кафе. Реклама може бути одноразовою, хоча краще проводити рекламні кампанії і в подальшому, коли заклад уже буде працювати. Реклама може охоплювати якусь певну аудиторію - наприклад, ви можете роздавати рекламні листівки співробітникам офісів, які розташовуються неподалік, розмістити білборди недалеко від вашого закладу. До рекламних акцій також можуть ставитися різні знижки для корпоративних клієнтів, безкоштовні доставки в офіси, зниження цін на бар під час проведення банкетів.

Фінансова частина бізнес плану

До початковою витрат можна віднести покупку устаткування, облаштування інтер'єру, підготовку всіх необхідних документів на відкриття кафе.

У вашому кафе повинні бути: столи і стільці, барна стійка, вішалки, телевізор і музичний центр, доведеться викласти кругленьку суму на проведення презентації закладу, масштабної рекламної компанії, приуроченої до його відкриття. Вкажіть цей пункт, складаючи бізнес-план по створенню кафе.

До щомісячних витрат можна віднести орендну плату, якщо ви орендуєте приміщення, а не є його власником, оплату комунальних послуг, оплату охорони кафе, господарські витрати, також закупівлю продуктів. Сюди ж відноситься зарплата співробітників та різноманітні відрахування в соцфонди.

Рентабельність бізнесу і підготовка паперів

Варто мати на увазі, Що відкриття кафе тягне за собою цілий ряд труднощів. Вам доведеться подбати про десяток факторів, підготувати море паперів, щоб отримати дозвіл, все правильно оформити і почати свій бізнес. Обміркуйте все це заздалегідь, перш ніж приймете остаточне рішення зануритися в цю сферу.

Ви повинні знати про всі підводні камені цього бізнесу, а також мати чітке уявлення про фінансові потоки, це легше зробити, маючи на руках приклад бізнес-плану кафе.

Відразу визначитеся, скільки ви маєте намір отримати з кожного столика в денний та вечірній час, щоб підрахувати щомісячний дохід з урахуванням всіх витрат і можливих витрат.

Готовий бізнес план кафе повинен детально описувати всі ці нюанси.

З практики можна зробити висновок, що окупність кафе в середньому становить від 8 місяців до 15. У кожній конкретній ситуації терміни можуть бути більші або менші.

В будь-якому випадку, треба визнати, що даний бізнес прийнято вважати досить популярним і відкриття кафе є рентабельним в сьогоднішніх реаліях.